Strona 1 z 1

Ksenia Niekrasowa - Wiosna

: pn 06 lip, 2020
autor: Margot
Wiosna

Bosonoga brzezina
klasnęła w ręce
i rozgoniła gawrony z gniazd.
Przyroda,
w zgodzie z ostatnim nakazem techniki,
drobnolistne instrumenty
rozstawiła wśród brzóz,
a przechodzień powiedział o nich,
chyląc się nisko:
"Proszę ciszej -
to przebiśniegi..."


Bесна

Босоногая роща
всплеснула руками
и разогнала грачей из гнёзд.
И природа,
по последнему слову техники,
тонколиственные приборы
расставила у берёз,
а прохожий сказал о них,
низко склоняясь:
«Тише, пожалуйста, –
это подснежники...»