Przenikliwość wieszczki

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1458
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Przejście przez próg wymaga odwagi.
Nie zawsze uśmiech rozjaśnia
odwrócone twarze. W smutnym życiu
straciły zdolność odczuwania ciepła.

Przypominają pomarańczę dzieloną
na cząstki. Dziwne, że do tej pory
utrzymały świat w ryzach, chociaż
znikają i wiecznie coś gubią.

Wieczorem lubią strzelać z dubeltówki,
rozrzucając po ścianach wątłe słowa,
z których przenika dalekosiężna nuda.

Mówisz, że życie nie musi być karą,
jednak wszędzie zostają śmieci.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -