Kiedy nie ma powrotu

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Sztuka jak kruche naczynie
wnosi niepokój. Syci bogactwem,
by za chwilę spocząć w cieniu.

Szukam słów z przestrzennym obrazem.
Były ślady w ogrodzie, ale trawa milczała,
milczały błyszczące plejady.

Zamglone barwy wróżą odmianę,
wkrótce jesień zamknie opowieść.

Wtedy otworzę czarny parasol
i świat rozproszy się na kawałki.
Zostaną prześwity, które w ukryciu
wygrywać będą tę samą, złudną melodię.

Nieważne, że trawi mnie ogień
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -