Wieczne trwanie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Szukam macewy z gwiazdą Dawida.

Są powody, dla których muszę
położyć kamyk na grobie.
Śpij spokojnie w starym świecie,
kończy się wędrówka pielgrzyma.

Powiew chłodnego wiatru wyostrza
zmysły. budzi wspomnienia.
Chcę zachować dystans wobec osób,
których nie rozumiem. Już dawno
sprzedali honor. Ich rozdwojone języki
szpecą obraz, zaciemniają mapę.

Wtedy po raz ostatni poczułem
ciepło chanukowego świecznika.
Zgaś płomień delikatnie, z czułością -
ja nie mam odwagi.
Ostatnio zmieniony sob 03 lut, 2024 przez Krystyna Morawska, łącznie zmieniany 1 raz.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -