Muzyczna fascynacja - dla Emde

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Muzyczna fascynacja

Pani mi się w tej muzyce ciągle błąka
Ginie w gamach i wynurza z części scherza,
Pięciolinię rozwiesiłem na pałąkach,
Nuty wzorem wciąż się ścielą na kobiercach.

Widzę ciebie, droga pani, na koncertach,
Przy cis-mollu, w wyobraźni, bemol kładziesz,
Słucham Straussa, lub Mozarta, czy Schuberta,
Szukam uczuć zagubionych w serenadzie.

Nie jest ważne jak subtelnie zabrzmi piano,
Jak donośnie rozkołysze w sobie forte.
Dziś kamerton stroi duszę fortepianu,
By zespolił jednobrzmiącym nas akordem.

Wierzę bowiem żeś tą muzą, która ponoć,
Gdy się ściemni coraz bardziej i pochmurniej,
Chętnie zagra razem ze mną unisono,
Gdy spotkamy swoje ręce przy nokturnie.

.
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/