Krajobraz (nie)utracony

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Krajobraz (nie)utracony


Z odległych krajobrazów nakreślane szkice;
Sad jakiś i ta strzecha którą snem otulał,
A w szczegółach już pamięć odchodząca z niczym,
W cierpieniu wyobraźni, zapomnieniu, bólach.

Czasami zielonością błysną znane pola,
Znienacka wśród gałązek owoc zarumieni,
Jakby ktoś w tamtą chwilę zapraszał i wołał;
Taki błysk, co przenika, choć wszystko jest cieniem.

Gdy wabiony wspomnieniem wchodzę w czerń powrotów
Porzucając zuchwałość codziennego trwania,
Dawnej ścieżki się trzymam, zmurszałego płotu,
Ułudom rozpoznanym jakbym znów się kłaniał.

A przecież wiem na pewno, udając, że nie wiem;
Powróci żywa pamięć gdy spocznę u siebie.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/