Strona 1 z 1

Mark Lanegan

: sob 20 cze, 2020
autor: Vesper
Mark Lanegan (ur. 25 listopada 1964) – amerykański wokalista i autor tekstów. Urodził się w Seattle, w stanie Washington. Najbardziej znany jako wokalista zespołu Screaming Trees, którego był członkiem od 1985 do 2000 roku. W latach 2000–2014 współpracował z zespołem Queens of the Stone Age. Był wokalistą Mad Season w latach 1994–1995.


[center]Obrazek[/center]


Jedna z moich muzycznych miłości...


(Kingdoms Of Rain)

(Come to Me) - tu w duecie z PJ Harvey, więc podwójna przyjemność :)

: czw 25 cze, 2020
autor: Vesper
Mistrz klimatów...

(Wedding Dress)

: sob 11 lip, 2020
autor: Vesper
W deszczowe dni, jak ten, popadam w melancholię... Toteż i dźwięki takie:


(I Am The Wolf)

(One way street)

: sob 15 sie, 2020
autor: Vesper
Ach, ten Jego chropowaty baryton...

(St. Louis Elegy)

: pt 21 sie, 2020
autor: Vesper
"Houston: Publishing Demos 2002" to zdecydowanie jedna z najlepszych płyt w solowym dorobku Lanegana. W takiej odsłonie lubię go najbardziej! Co ciekawe, jest to zbiór nagrań demo. Aż trudno uwierzyć, bo każdy dźwięk na tym krążku jest doskonały!


(Two Horses)

(When It's In You (Methamphetamine Blues))

: pn 14 wrz, 2020
autor: Vesper
(Resurrection Song)

: pt 13 lis, 2020
autor: Vesper
Jakże poruszająca i piękna jest w swym smutku ostatnia płyta Lanegana "Straight Songs of Sorrow", w dużej mierze zawierająca wątki autobiograficzne. Dojrzewała we mnie od maja...


(Ketamine)

(Stockholm City Blues)

(Daylight In The Nocturnal House)

: sob 14 lis, 2020
autor: Vesper
(At Zero Below)

Drugi z wokali słyszanych w tym utworze należy oczywiście do cudownego Grega Dulliego. Natomiast na skrzypcach zagrał nie kto inny, jak Warren Ellis z grup Grinderman i Nick Cave and the Bad Seeds. Prawdziwa uczta dla uszu!

Re: Mark Lanegan

: pn 28 lut, 2022
autor: Vesper
Pewnie nie mam prawa tak pisać w obliczu obecnej sytuacji...
...a jednak pęka mi serce, że już tego głosu nigdy nie usłyszę na żywo...



(War Horse)


(Death don't have no mercy)