Strona 1 z 1

Czas pandemii, czas hipokryzji

: ndz 18 paź, 2020
autor: Zdzisław
Zamknięto fitness oraz siłownie,
gniazda covidu, życia bez celu,
gdyż młodzi, starzy ćwicząc i skacząc
się przyczyniali do śmierci wielu.

Szczęściem kościoły dalej są czynne,
gdzie „życie starszych najwyższym celem”;
babcie, dziadkowie więc bez obawy
mogą swe siły wzmacniać natchnieniem.

Czas więc siłownie zmieniać w świątynie
nowej religii „Zdrowie to Wiara”;
tam już pandemia bez prawa wstępu.
„Ludzie się modlą? Nie można karać”.

: wt 10 lis, 2020
autor: Michael
Czas pandemii, czas hipokryzji. Czas oczekiwania, że rządzący przyznają współobywatelom szczerze i wprost, o co tak naprawdę chodzi. Bo rzecz w przyznaniu właśnie. W końcu tak zwany główny nurt nie jest jedynym. A może nawet już przestał być głównym?

"Czas czekania, czas olśnienia" *
"(...) wszystko ma drugie, trzecie, czwarte, piąte dno! (...)" *


Cytaty pochodzą z twórczości "Budki Suflera" i Jacka Kaczmarskiego.

: śr 11 lis, 2020
autor: Zdzisław
Tak, Michaelu, często okazuje się, że są jeszcze kolejne dna.
Pozdrawiam.