Strona 1 z 1

Sława i "sława"

: sob 26 wrz, 2020
autor: Zdzisław
Co słychać? Że znalazło się miasto w Polsce, które chciało być sławne jak Wąchock, a stało się sławetne...

Ze swych dowcipów, żartów z sołtysa,
sławny był Wąchock przez całe lata.
Z czego zaś Kraśnik sławetny dzisiaj?
Że z Ciemnogrodem siebie wyswatał.

: sob 26 wrz, 2020
autor: Tomasz Kowalczyk
Pod względem literackim fraszka jest bez zarzutu. I to dla mnie jedyne kryterium.
Kwestia prawdy (jej rodzajów) zawarta w tekście to odrębna sprawa.
Ale tu dyskusji wszczynał nie będę. Może dlatego, że z Lublina do Kraśnika rzut beretem....

Pozdrawiam

: ndz 27 wrz, 2020
autor: Zdzisław
Oczywiście, że jest to fraszka zaangażowana. A tu już ludzie mają różne poglądy. Takie utwory zawsze budzą emocje.

Tomaszu, przyjemnie, że chociaż raz styl i zapis przypadł Ci do gustu.