Strona 1 z 1

Prawdomówna

: pt 14 sie, 2020
autor: Zdzisław
„Tobie pierwszy raz w życiu się oddałam”.
Nie skłamała. Z nim po raz pierwszy spała.

: ndz 16 sie, 2020
autor: Tomasz Kowalczyk
Fraszkę czyta się zgrzytliwie. Szwankuje rozkład akcentów wewnątrz wersów.

Pozdrawiam

: ndz 16 sie, 2020
autor: Zdzisław
Tomasz Kowalczyk pisze:Fraszkę czyta się zgrzytliwie. Szwankuje rozkład akcentów wewnątrz wersów.

Pozdrawiam
Tak, Tomaszu.

Tyle że chodziło mi o kontekst. Kiedy zmienimy szyk wyrazów w 1. wersie na "Pierwszy raz w życiu tobie się oddałam" (i wtedy chyba nie zgrzyta) to już jest inna wypowiedź. Nie byłaby prawdomówna.
O to mi chodziło w tej "zabawie słowem".

Dziękuję za komentarz.

: ndz 16 sie, 2020
autor: Tomasz Kowalczyk
Rozumiem Twój zamysł, ale niech ta zabawa słowem będzie poprawna stylistycznie.