Strona 1 z 1

Namawianie

: śr 20 gru, 2023
autor: Leon Gutner
Spokój dłoni zasłania wyraźne drżenie ramion.
Palce pokonują opór aby chwycić koniec.
Zimne kamienie na smukłej szyi nie są cenniejsze
od jutra. Od profilu nowego poranka i słodyczy ust.

Czas zamienia czarne na siwe. Oceniam profil szkód.
Pomimo smutku jest w tym jakaś słodycz.
Jak w powitaniu poranka na brzuchu. Niewiele więcej
jest przed. Może oprócz bycia na każdym brzegu.
Piasek jest wtedy oczywisty jak nieoczywistość wad.

Coś doskonałego brzmi w kroplach chwil.
Dudnią w szyby zegarów aż kuje w uszach.
Zapewniają śmiertelność. Ogłaszają że nie taki tam
straszny żal umierać.

Kiedy noc zasypia ty się budzisz.
Studzisz chłodem księżyca płoche ciepło warg.
Stawiasz pewność ponad wiarę w cokolwiek.
Rozmyślasz ile zostaje po tamtej stronie.

Trzeba cię coraz mocniej namawiać na starość.

Re: Namawianie

: czw 21 gru, 2023
autor: Hanna L.
Leonie, z przyjemnością przeczytałam :rozyczka:
Pozdrawiam

Re: Namawianie

: czw 21 gru, 2023
autor: Leon Gutner
Hann, Leon z przyjemnością dziękuje za czytanie z przyjemnością.

Ukłony L.G.

Re: Namawianie

: sob 23 gru, 2023
autor: Tomasz Kowalczyk
Wiersz, jak zwykle u Leona, spójny i konsekwentny.
Mam wszelako dwie wątpliwości:
Leon Gutner pisze: śr 20 gru, 2023 Od profilu nowego poranka i słodyczy ust.
Leon Gutner pisze: śr 20 gru, 2023 Studzisz chłodem księżyca płoche ciepło warg.
Dwa zaznaczone wyrażenia są trochę zbyt powszednie.
Leon Gutner pisze: śr 20 gru, 2023 Dudnią w szyby zegarów aż kuje w uszach.
Powinno być: kłuje.

Pozdrawiam

Re: Namawianie

: sob 23 gru, 2023
autor: Leon Gutner
Mam problem Tomku bowiem w miejscach przez ciebie przywołanych co by nie wstawić to okazuje się zbyt powszechne. Pomyślę jeszcze nad tym. I tak powinno być kłuje więc ostateczna wersja zostanie poprawiona.
Dziękuję za czas poświęcony wierszowi i uwagi.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Namawianie

: pn 01 sty, 2024
autor: lilo
Piękny wiersz, Leo, a puenta cymesik!

Re: Namawianie

: pn 01 sty, 2024
autor: Leon Gutner
Pięknie dziękuję Li.

Z uszanowaniem L.G.