wiersz bezgłośny

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

Jest w każdej ciszy tajemnica,
żeby nie spłoszyć ptaków-marzeń,
i człowiek, który się zachwyca
swoim spacerem po bulwarze.

Nieśmiałość pierwszych róży pąków
jest cicha, ale pełna siły,
jak zawrót głowy nad biedronką,
której się kropki nie spełniły.

Jest spokój pochylonej brzozy,
chociaż jej łzy do ziemi wrosły,
kiedy po drodze mlecznej wioząc
gwiazdy zgubiły list miłosny.

Jest duma losów czterolistnych
i chabrów zadyszanych zbożem.
Są pierwsze niepokoju błyski,
gdy dobrze znaczy nie najgorzej.

Bo w każdej ciszy jest opowieść
o nienagannym biegu zdarzeń.
Jest także zwykły, stary człowiek
niosący smutek po bulwarze.
Ostatnio zmieniony śr 04 mar, 2020 przez Pier Dułka, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
Awatar użytkownika
Vestka
Posty: 336
Rejestracja: sob 25 sty, 2020
Lokalizacja: Krk

Post autor: Vestka »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:


Dziękuję za przyjemność, pozdrawiam.
Mrrrrrr
Awatar użytkownika
Irena
Posty: 5447
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Irena »

Pięknie jest pospacerować w towarzystwie Twojego słowa :-D
" siła pióra leży w pokorze do własnego słowa"- Mithril
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6684
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Jest rytmicznie, ładne rymy, podoba mi się.

Słowo "wioząc", według mnie, powinno być wydzielone przecinkami (3. zwrotka, 3. wers).
Przydałby się też przecinek po słowie "błyski" (4. zwrotka, 3. wers).

Pozdrawiam :-D
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Colett
Posty: 3720
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Gdzieś w Małopolsce

Post autor: Colett »

w każdej ciszy jest opowieść
o nienagannym biegu zdarzeń.
kradnę, dziękując za całość
:rozyczka:
Zaskocz mnie, zaintryguj, zainspiruj
a wtedy - kto wie - może powiem Ci kim jestem...
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7904
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Przeciwnie.
To wiersz bardzo głośny. I bardzo piękny.
Leon zachwycony.

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Vestka
Posty: 336
Rejestracja: sob 25 sty, 2020
Lokalizacja: Krk

Post autor: Vestka »

Weszłam tu jeszcze raz...bo to taka przyjemność
i porywam teraz to :rozyczka:
Są pierwsze niepokoju błyski,
gdy dobrze znaczy nie najgorzej.
Mrrrrrr