Kopciuszek

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
MistrzX
Posty: 156
Rejestracja: wt 16 lut, 2010
Kontakt:

Post autor: MistrzX »

królewicz z pantofelkiem dłoni
zamarzył sobie o kopciuszku
wezwał ministrów i zakreślił
kontury zagubionych stóp

niestety handel podupadał
sąsiedzi już ostrzyli miecze
włościanom brakowało zboża
to nie był mezaliansów czas

królewicz strząsnął z ramion zachwyt
schował pantofel do szuflady
na łonie panny niezbyt gładkiej
korzystny zawarł z diabłem pakt

potem już tylko polityka
fałszywe nuty próżnych rautów
dwuznaczne słowa i układy
włościanie krzyczą: wiwat król

losy kopciuszka są nieznane
może została matką grzechów
zwalona dżumą lub tyfusem
zyskała bezimienny grób

król porządkując dawne sprawy
odnalazł w końcu pantofelek
i śmiał się potem długo płakał

i ktoś ułożył o tym baśń
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4459
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

MistrzX pisze:królewicz z pantofelkiem dłoni
w dłoni
MistrzX pisze:losy kopciuszka są nieznane
może została matką grzechów
Kopciuszek jest rodzaju męskiego.
Najpierw poczułem nutę zawodu ze względu na brak rymów, ale za drugim razem wiersz bardzo dobrze mi się przeczytał.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.