Mirko

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stary krab
Posty: 950
Rejestracja: sob 27 wrz, 2008
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Post autor: stary krab »

dwaj kamieniarze
wąskimi główkami młotków rozbijali siny granit
skalny bezkształt zamieniał się w brukową kostkę

starzec o hinduskiej sylwetce znieruchomiał
z uderzeniem dzwonu padł w pryzmę
i jego pożółkły zarost już tam pozostał

czoło młodego Cygana
pociło się w skwarze a obsychało w pyle
kiedy zaś martwą postać zabrano w cień –
młodzieniec usiadł jak przedtem
by nadal tłuc kamienie

tylko na moment wstrzymał młotek
w odpowiedzi na pozdrowienie

służyliśmy razem w Nowym Sączu – wyjaśnił ojciec –
szedł ze mną Karpatami we wrześniu
a jego dziadek był przed wojną królem
całego ich klanu

teraz Mirko
został sam
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

Zastanawiająco przejmujące :cry: Poezja w przedstawionym wierszu nie daje się prosić; ona w nim oraz z nim - jest :rozyczka:
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Bez zbędnych dopowiedzeń, bez wskazywania palcem a jakże przekonująco.

Wypowiedź ojca sugeruję ująć w kursywę.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4462
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Stary Krab jak zwykle w dobrej formie.
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Bożena
Posty: 5397
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Bożena »

stary krab pisze:teraz Mirko
został sam
- smutne ale samotnych wciąż wielu mimo tej całej cywilizacji i telefonizacji i co tam jeszcze- piękny wiersz :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.
Awatar użytkownika
Boogie
Posty: 4940
Rejestracja: sob 26 mar, 2011
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Boogie »

Po prostu i rzewnie, i prawdziwe, i jakże pięknie. Pozdrawiam ciepło.
outsider najmocniej czuje
że świat to boży spektakl

pomazany
Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 4116
Rejestracja: ndz 28 wrz, 2008
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Post autor: Mirek »

jak zawsze Krabie fajny wiersz :piwko:
Ostatnio zmieniony pn 23 cze, 2014 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
zajrzyj pod podszewkę świata a dostrzeżesz kolory

czas to pieniądz
nie mam czasu