Strona 1 z 1

O Pippi

: śr 12 lip, 2017
autor: Mariola Kruszewska
Jako że avatar zobowiązuje, z przerażeniem donoszę, iż...

"Niektóre biblioteki w Szwecji wycofują – z powodów ideologicznych – ze swoich księgozbiorów książki Astrid Lindgren. Zawierają one ponoć „elementy rasizmu”. Dotyczy to głównie starszych wydań „Pippi na Morzach Południowych”.

Książki o Pippi Pończoszance masowo trafiają na śmietniki i do recyklingu lub po prostu są palone.

Władze lokalne, którym podlegają poszczególne biblioteki, twierdzą że w książkach o Pippi pojawiają się wyrażenia, które mogą być postrzegane jako rasistowskie. Dlatego biblioteki wycofują je z obiegu i zamawiają u wydawcy nowe wydania książki z 2015 roku, gdzie wyrażenia te zostały zastąpione mniej kontrowersyjnymi.

„Zużyte książki są traktowane zgodnie z normalnymi zasadami recyklingu i praktyk gospodarki odpadami”. – czytamy w specjalnym oświadczeniu."

: czw 27 lip, 2017
autor: Mariusz
Ktoś jest chory, a może coś...?

: czw 27 lip, 2017
autor: Maria
Mariusz pisze:a może coś...?
hmm, a może coś na rzeczy? Nie czytałam, nie znam tych zwrotów, stąd nie mogę ani pochwalić, ani nawet zadziwić.

: wt 14 sty, 2020
autor: sławek
Jakbym się ze snu budził... z koszmaru w kosz mar.